Alternative Text

MARTIN TINGVALL TRIO

 
(SUEDIA, CUBA, GERMANIA)

Martin Tingvall - pian
Omar Rodriguez Calvo - bas
Jürgen Spiegel - tobe

Un remarcabil trio multinațional, afirmat în nenumărate țări. Muzica formației excelează prin energie ritmică și autenticitate expresivă. În 2017 trupa obține premiul Discul de aur pentru albumul Corklar, vândut în peste 10.000 de exemplare.
În 2016 Martin Tingvall primește Gold record pentru Cd-ul său de pian-solo En ny dag.
În 2014 Tingvall Trio obține Gold record pentru albumul Skagerrak.
În 2013 - Gold record pentru albumul Norr.
În anul 2012 Tingvall Trio e onorat cu ECHO Jazz Award pentru “Cel Mai Bun Ansamblu” și, totodată, primește ECHO Jazz - Premiul publicului pentru Cel mai bun Live Act al anului.
În 2011- CD-ul Das Leben, compus de Martin Tingvall, câștigă premiul Multiple platinum pentru cel mai vândut album în Germania. CD-ul Vägen al trio-ului obține în același an HANS Hamburg Music Prize pentru Cea Mai Bună Realizare a Anului.
În 2010 Tingvall Trio a primit ECHO Jazz Award pentru Cel Mai Bun Ansamblu Național.

Alternative Text

SARAH JANE MORRIS
ȘI ANTONIO FORCIONE

 
(MAREA BRITANIE/ITALIA)


Sarah Jane Morris – vocal
Antonio Forcione – ghitară

Celebra vocalistă Sarah Jane e numită de presă “musical genius”, asemenea lui Janis Joplin sau Tom Waits.
Discografia interpretei include peste 20 de albume.
Lista premiilor lui Antonio Forcione - Best Spirit Award și Fringe Award la festivalul din Edinburgh, Premiul pentru excelență în Adelaide, Premio Enriquez în Italia, Best Musician of the Year, Premio Internazionale di Cultura Re Manfredi.

Alternative Text


 
Alternative Text


 
Alternative Text


 
Alternative Text


 
 
Alternative Text

SHISHANI & THE NAMIBIAN TALES

 
(NAMIBIA, OLANDA, UNGARIA, TURCIA)


Shishani – vocal & ghitară
Bence Huszar – violoncel
Debby Korfmacher – kora, vocal
Sjahin During – tobe

Formația a fost fondată în Amsterdam, în 2015, de către percuționistul Sjahin During. Muzica neconvențională a trupei îmbină elemente din mai multe culturi ale lumii. Vocalista, compozitoarea și ghitarista Shishani combină tradiția, puțin cunoscută dar bogată, a Namibiei – țara sa de origine – cu jazzul occidental. În anul 2013 interpreta câștigă „Mooie Noten” concurs desfășurat în Amsterdam. Debby Korfmacher s-a născut în Germania, e îndrăgostită de sunetele korei africane. Bence Huszar, provenit dintr-o familie renumită de muzicieni maghiari, depășește limitele tradiționale explorând potențialul sonor al violoncelului. Improvizațiile sale se armonizează cu ritmurile percuționistului Sjahin During. Stilul dinamic al grupului s-a configurat în urma unei vaste experiențe, fundamentate pe tradiții muzicale afro-cubaneze, turce, indiene. Oricum, compozițiile semnate de Shishani gravitează în jurul muzicii tradiționale din Namibia și din alte regiuni africane. Interpreta își cântă piesele atât în limba engleză cât și în oshiwambo, limba maternă a mamei sale. Profund înrădăcinată în tradițiile folclorice, muzica formației capătă aspecte moderne și contemporane, datorită armoniilor și ritmurilor surprinzătoare. Formația s-a distins prin realizarea Celui mai bun World Music album al anului 2016 din Olanda (ajuns pe locul 5 în topul mondial al anului 2016).

Alternative Text

BALKAN STRINGS

 
SERBIA


Zoran Starcevic - ghitară
Nikola Starcevic - ghitară
Zeljko Starcevic - ghitară

Zoran Starcevic - producator, compozitor, aranjor, profesor si tata a doi muzicieni exceptionali, este unul dintre cei mai buni si cei mai productivi chitaristi din Balcani. Incepindu-si cariera ca muzicant rock, pe parcursul vietii el a scris si a inregistrat in jur de 600 compozitii, multe din ele devenind hituri interpretate de cei mai celebri cantareti din Serbia, 100 compozitii instrumentale pentru 10 albumuri solo, 2 CD-uri cu Balkan Strings Trio si a vandut un milion de inregistrari in diferite stiluri muzicale; a condus workshopuri pentru chitara clasica si jazz in Europa si Universitatea din New York; a sustinut concerte in toata lumea. Zoran Starcevic a format extraordinarul sau trio combinand experienta sa bogata, cunostintele in rock si in muzica traditionala din Balcani, studiile de chitara clasica ale lui Nikola si Zeljko si influenta culturii din Vest. Acest trio a cantat la multe festivaluri de musica jazz, clasica si world si a sustinut un numar mare de concerte in: SUA (Boston, New York, Chicago, Portland, Washington, Charlotte, Greensboro), Canada (Toronto, Vancouver), Italia, Polonia, Ungaria, Turcia, Rusia, Serbia, Muntenegru, Bosnia. Muzicantii au primit urmatoarele premii: Premiul intii la categoria „Cel mai bun ansamblu instrumental” la World Music 2004 Festival Internacionale Fivizzano din Italia. Premiul intii la categoria „Chitara clasica” la World MusicFestival Internacionale Fivizzano din Italia. 2004 PREMIUL INTII la categoria World Music a concursului din SUA „Songwriting Competition” 2005 pentru compozitia scrisa de Nikola Starcevik si cintata de Balkan Strings Trio. PREMIUL INTII la JoAnn Falletta International Composition Competition for Guitar 2007 in Buffalo, New York. Balkan Strings Trio intotdeauna trezeste admiratia spectatorilor, dar cel mai mult muzicienii se pot mandri cu aprecierea unor profesionisti ca John McLaughlin: „Dedicarea trupei Balkan String Trio pentru muzica din Balcani si Europa Centrala este inaltatoare. Interpretarea la chitara a acestei muzici este minunata. Foarte buna!!!”

Alternative Text

Alternative Text
Alternative Text

 
Alternative Text
Alternative Text
Alternative Text




Alternative Text




Alternative Text



Alternative Text

BERYWAM

 
(FRANŢA)


Loïc PALMISTE (Beasty) –declarat, în 2010, campion al Franței la categoria solo a Campionatului de Beatbox. Walid BAALI (Wawad) – campionul Franței, în 2014 și 2016, la categoria solo a Campionatului de Beatbox. Campion European la Campionatul de Beatbox în 2015. Fabien DI NAPOLI (Beatness) - campionul Franței în 2014 și 2016, împreună cu echipa. Loïc BARCOURT (Rythmind) – În 2014, 2015 și 2017 s-a clasat în topul 4; în 2016, alături de echipă, devine campionul Franței.
Campionii Franței anului 2016, plini de ambiție, și-au unit eforturile cu scopul de a câștiga și concursul Mondial de Beatbox ce se va desfășura în noiembrie 2018. Grație propriilor voci și talentului, formația demonstrează spontaneitate, simț al umorului, improvizație, tehnică excepțională, un stil specific variat (funk, hip-hop, jazz, electro, house, dubstep)

Alternative Text

THE B-GROOVE

 
(MOLDOVA)


Iulian Munteanu - bass, compoziție
Ana-Maria Surguci - voce, compoziție Pavel Ceban - keyboards Ștefan Postoroncă - ghitară
Alexandru Stici - tobe
Dumitru Neculișeanu - trompetă Eugen Mamot - saxofon
Iacob Rotari - flaut

Trupa The B-Groove a fost fondată în 2011 de către basistul, compozitorul și ulterior conducătorul și producătorul proiectului Iulian Munteanu. Genurile abordate de trupă sunt ethno-jazz, funk-fusion. Tandemul muzical Ana Maria Surguci și Iulian Munteanu oferă grupului un sunet deosebit. Inspirați de melodiile Mariei Tănase, formația lucrează actualmente la cel de-al doilea album, cu nuanțe de fuziune ethno-jazz.

Alternative Text

Alternative Text


Alternative Text




Alternative Text




Alternative Text

 
Alternative Text

 
Alternative Text

GRAND PIANORAMAX TRIO

 
(ELVEŢIA)

Leo Tardin - pian
Arthur Henry - vocal
Dominique Burkhalter - tobe

E o formație activă pe scenele de jazz, rock/pop. Timp de 10 ani au editat cinci CD-uri și trei discuri de vinil. Trupa a cântat pe scenele a numeroase festivaluri de jazz din lume, bunăoară la Tokyo Jazz, Montreux Jazz, SXSW in Austin, CMJazz din New York, Jazz à Vienne și Paléo. A susținut concerte în zeci de orașe din SUA. Trio-ul a fost fondat de pianistul Leo Tardin, câștigătorul Grand Prix la concursul Piano Solo din cadrul Montreux Jazz Festival. Leo Tardin a evoluat alături de valoroși bateriști, cum ar fi Jojo Mayer și Deantoni Parks. În ultimii opt ani a colaborat în mod constant cu Dominique Burkhalter. A editat patru albume în colaborare cu vocaliștii Mike Ladd, Spleen și cu rapper-ul Black Cracker. Păstrându-și stilistica, sound-ul caracteristic jazzului post-modern, art-rockului și cu elemente de hip-hop, proiectul sub denumirea Grand Pianoramax colaborează actualmente cu Arthur Henry, campionul Elveției la Campionatul de Beatbox. În aprilie au participat la Cully Jazz Festival. După o serie de concerte susținute vara aceasta în India, trio-ul a compus un repertoriu nou.

Alternative Text

DIME NOTES

 
(MAREA BRITANIE, SUA)

Andrew Oliver - pian
David Horniblow – clarinet
Dave Kelbie – ghitară
Tom Wheatley – contrabas

Andrew Oliver a absolvit Universitatea Loyola din New Orleans, urmărind îndeaproape cultura muzicală a orașului. În 2007, alături de Devin Phillips, vizitează cinci țări din Africa de Vest, în calitate de Jazz Ambasador cultural al programului American Music Abroad girat de Departamentul de Stat al SUA. Devine membru al scenei de jazz din Portland, cântând atât jazz tradițional cât și modern. Pe lângă formația Andrew Oliver Sextet, înființează și Kora Band, trupă care a integrat jazzul și muzica tradițională africană, câștigând mai multe premii în cadrul Earshot Jazz Music din Seattle. Este fondatorul ansamblului compozitorilor de jazz din Portland și al grupului Ocular Concern, care a primit patru stele din partea revistei DownBeat. În plus, este și fondatorul formației Bridgetown Sextet, unde a evoluat ca pianist, toboșar și la cornet. Colaborează cu bandoneonistul Alex Krebs, lansând împreună un album de tango / jazz / rock What the Tango?!. În 2013 Andrew se mută la Londra, cucerește și scenele de jazz din Marea Britanie. Evoluează alături de Old Hat Jazz Band, London Tango Orchestra și ca freelancer cu multe trupe din Londra. Împreună cu clarinetistul și basistul David Horniblow înființează trupa The Dime Notes, având un repertoriu axat pe interpretări moderne din anii 1920-30. Trupa este cunoscută, încântă și captivează publicul, grație utilizării elementelor populare de la începutul secolului XX.




Alternative Text




Alternative Text







Alternative Text




Alternative Text
 
Alternative Text
Alternative Text

MISSION CIMBALOM

 
(ROMÂNIA, SUA)
 

Marius Preda- țambal, pian, acordeon
Decebal Badila – ghitară bas
Emil Bîzgă – trompetă
Owen Hart - tobe

În lumea jazzului internaţional şi a fenomenului „world music”, Marius Preda este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai prezentului. Multiplele sale talente ‒ ca instrumentist virtuoz, improvizator, compozitor, orchestrator şi aranjor ‒ i-au facilitat imparabila ascensiune în lumea jazzistică a ultimelor două decenii. Multiinstrumentistul a cucerit America, Japonia, Europa Occidentală. S-a născut într-o familie de lăutari. A plecat din România la vârsta de 16 ani. În 1993 s-a stabilit în Olanda, unde a frecventat cursurile Departamentului de Jazz al Conservatorului Regal din Haga, Clasa de Vibrafon. De atunci concertează în întreaga lume, în diferite formații și proiecte, devenind un nume de marcă în domeniu. A dezvoltat o nouă dimensiune a interpretării la țambal, proiectând acest instrument ancestral în avanscena jazzului mondial. Împreună cu Trio-ul Latinos do Oriente (alături de excelentisimul basist Decebal Bădilă și de percuționistul Antal Steixner) a cucerit publicul lusitan prin concertele organizate de Institutul Cultural Român din Lisabona în 2010, în succesiunea fulminantelor succese înregistrate tot acolo de renumitul grup Trigon din Chișinău, condus de Anatol Ștefăneț. Preda a evoluat pe scena Ateneului din București, alături de Filarmonica George Enescu, ca invitat al maestrului muzicii de film din Franța, Vladimir Cosma, precum şi în cadrul turneului Vladimir Cosma organizat de Institutul Cultural Român în Franţa şi Elveţia în 2016/2017. Ilustrul trompetist cubanez Arturo Sandoval, în urma colaborării sale cu Marius Preda, l-a decretat pe acesta drept unul dintre cei mai importanți muzicieni de pe scena actuală a muzicii improvizatorice. Includerea cvartetului Mission Cimbalom în programul Festivalului Ethno-Jazz anticipează un nou moment de referință al prestigioasei manifestări muzicale de la Chișinău.

Alternative Text

MODERATOR - DR. VIRGIL MIHAIU

 
(ROMÂNIA)

Literat, jazzolog, diplomat reprezentant al României în redacția DownBeat, publicația-pilot a jazzologiei mondiale; ex-director al ICR Lisabona și ex-ministru consilier pe lângă Ambasada României în Portugalia; fondatorul Cursului de Estetica Jazzului la Academia de Muzică din Cluj; actualmente, director al Centrului Cultural Casa do Brasil și al Bibliotecii de Studii Latino-Americane de pe lângă principala Universitate clujeană (fondată în 1581)