Partener
media general:

 

Festival
sustinut de:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener

 

 

 

 

 

 

 

 

Support media:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORGANIZATORI:

(37322) 74 75 96

contact@trigonjazz.com

 

(37322) 52 27 04
av.mpostica@gmail.com

 

 

Jurnaliştii pot primi acreditare pe adresa ethnojazzfestival@gmail.com

Olier Baldi trio
(Israel)

 

Baldi Olier - chitara
Barak Olier -
chitara
Yogev  Haruvi -
cajon

Originar din România, Baldi Olier este cel mai renumit chitarist din Israel. În stilul său unic el combină flamenco cu muzică ţigănească şi motive mediteranene.
"El cântă la chitară prin harul dăruit de Dumnezeu" (Nouvelle Republique, Olympia, Paris)
"El s-a dovedit a fi un maestru în stăpânirea chitarei spaniole " (La Vos de Galicia - Spania)

Baldi Olier a început să cânte la chitară la vârsta de zece ani. În 1975 a călătorit prin Spania, cu scopul de a-şi lărgi cunoştinţele şi de a studia mai profund muzica spaniolă şi flamenco, care au devenit  preferinţele majore în cariera lui profesională.
Pe parcursul căii sale triumfale în muzică, el a călătorit în jurul lumii prezentând programele sale concertistice pe cele mai prestigioase scene din lume, printre care şi în Sala de Concerte Olympia din Paris sau Centralpark din New York; festivaluri în Germania, Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Letonia, Slovenia, Suedia, Spania, Italia, Egipt, Grecia, Olanda, SUA, Turcia, Iugoslavia, Macedonia, Rusia ş.a.
A înregistrat 15 CD-uri editate în Israel, Germania şi Statele Unite: "The Gipsy Album", "Suenos De Amor",  Great Latin Hits,  Pass's in time,  Fantasy 2002, Mediterranean, Flamenconcert, Taverna, Spain paths, Five afternoon, Live concert in Germany, Flajazzco, The Flamenco guitar of Baldi Olier, Flamenco views, Ballade for the Gypsies.

Pe lângă muzica compusă pentru albumele sale, teatru, emisiuni TV, pentru programele concertistice cântate solo sau cu cvartet, Orchestra Camerală sau Simfonică, Baldi Olier a compus o muzică originală pentru filmul "The tale of Nicolai and the low of return", care a câştigat premiul "DocAviv" ca Cel mai Bun Film Documentar la Festivalul Internaţional de Film.
Timp de doi ani, lucrând la emisiunea "Taverna" de la Canalul 1 Tel-Aviv, Baldi Olier a colaborat cu o mulţime de artişti renumiţi ai scenei Mediterane.

MoZuluart
(Zimbabwe/Austria)

 


foto © Lukas Beck

Roland Guggenbichler – pian
Dumisani Ramadu Moyo –
vocal, percuţie
Blessings Zibusiso Nqo Nkomo –
vocal
Vusa Mkhaya Ndlovu –
vocal

(Mozart meets Zulu - Universal Music).

www.mozuluart.at

Muzicianul şi compozitorul austriac Roland Guggenbichler s-a născut în Braunau/Austria de sus. Din frageda copilărie, cu mult înainte ca "world music" să devină populară printre admiratorii de muzică, Roland deja crea în compoziţiile sale un amestec din diferite stiluri, inclusiv cântece ale folkului Tirolez, aşa cum i le-a cântat bunica, muzica clasică, aşa cum i s-a predat în şcoala muzicală, jazz şi Rock`n`Roll.
Fiind un muzician experimentat, Roland Guggenbichler a evoluat alături de cei mai cunoscuţi muzicieni ai scenei austriece - Kurt Ostbahn, Erika Pluhar, Hans Theessink, Hans Söllner...
Însă cel mai triumfal şi renumit proiect realizat de Roland Guggenbichler a devenit MoZuluArt, care din primul concert, susţinut în 2006, a cucerit  publicul format din sute de mii de oameni în momentul în care a ieşit pe scenă alături de Orchestra Simfonica Vieneză în deschiderea festivalului "Festwochen" din Viena, dealtfel un festival transmis în direct la TV.

MoZuluArt concertează împreună cu Ambassade String Quartet, sau cu Orchestra Simfonică Vieneză, sau în componenţă de cvartet. Indiferent de mărimea ansamblului toate concertele din ultimii ani s-au încheiat cu ovaţii triumfale!

Frank Marocco / Daniele Di Bonaventura
(SUA, Italia)


Accordion duo

 În lumea acordeoniştilor, Frank Marocco este un gigant, nu numai datorită faptului că posedă cu măiestrie instrumentul ci şi datorită spiritului său de o muzicalitate rară. Indiferent de stilul abordat pe scenă sau în studioul de înregistrare, Frank Marocco îl interpretează perfect atât din punct de vedere tehnic cât şi muzical. Frank Marocco este unul dintre cei mai solicitaţi acordeonişti din America (sau poate chiar din întreaga lume). A cântat pentru un număr vast de coloane sonore pentru filme, şi programe TV, spoturi publicitare şi a înregistrat albume în studiourile de la Hollywood şi în afara lui. A colaborat înregistrând şi pentru artiştii de la Brian Wilson, Pink Floyd şi Madonna, chiar şi pentru Luciano Pavarotti, dirijorul Maxim Shostakovich şi compozitorul John Williams. National Academy of Recording Arts and Sciences (N.A.R.A.S) l-a desemnat de opt ori consecutiv la Premiul Cel Mai Valoros Interpret, un premiu pe care totuşi l-a ridicat de două ori. Frank este un jazzman desăvârşit şi un compozitor talentat, având în arsenalul său câteva albume personale şi o mulţime de concerte  cântate pe scenele lumii. (Al DiMarco.)
         Daniele di Bonaventura e compozitor, aranjor şi pianist, bandoneonist. Obţinuse diplomă în compoziţie şi debutează pe primele scene din cariera sa, manifestând interes faţă de muzica improvizată. Muzica lui Daniele di Bonaventura variază de la cea clasică la cea contemporană, de la jazz la tango, de la muzica etnică la world music.  A cântat în cadrul celor mai prestigioase festivaluri din Marea Britanie (Music Hall Festival şi Royal Festival Hall din Londra); Olanda (Music Hall a Leeuwarden); Germania (Berlin Jazz Festival); Spania (Festa de la Mercè a Barcellona); Egipt (Opera House a Il Cairo). A avut concerte în Norvegia, Franţa, Elveţia, Portugalia, Brazilia, Argentina, Slovenia, Croaţia şi Albania… A lansat mai mult de 20 de albume sub diverse mărci: Via Veneto Jazz; Philology; Manifesto; Felmay; Amiata Records; Splasc (H); World Music; CCn’C Records şi compania germană ECM. A participat la înregistrarea a 35 de albume aparţinând diferitor muzicieni ca Enrico Rava, Paolo Fresu, David Murray, Miroslav Vitous, David Liebman, Omar Sosa, Flavio Boltro, Joanne Brackeen, Greg Osby, Javier Girotto, Enzo Favata…

 

Jerez Texas
(Spania, Franţa)

Ricardo Esteve - flamenco chitara,
Matthieu Saglio - violoncel,
Jesus Gimeno - tobe, flamenco box.

"Un nou continent muzical în inima spaţiului mediteranean".

În 2002, pe coasta de est a Spaniei, aceşti trei muzicieni puternici s-au intersectat în Valencia, în acest mod s-a creat trupa Jerez-Texas. Este vorba despre Ricardo Esteve la chitară flamenco, Matthieu Saglio la violoncel, şi Jesús Gimeno la tobe. Muzica lor e un amestec de flamenco, elemente clasice şi jazz.

Entuziasmul lor manifestat în timpul concertelor nu poate să nu te impresioneze. Relaţia contagioasă pe care muzicienii o transmit publicului, transformă spectacolul formaţiei în momente emoţionale intense: sofisticată dar întotdeauna accesibilă, tehnică, dar emotivă. O muzică destinată experţilor şi totodată amatorilor, care sunt în căutarea unor emoţii noi. În cele din urmă, această aventură s-a văzut şi răsplătită, judecând după succesul obţinut în cadrul celor peste 400 de concerte susţinute în toată lumea: Spania, Egipt, Franţa, Hong Kong, Haïti, Namibia, Mexic, Guatemala, Honduras, SUA, Kuwait, Qatar, Panama, Nicaragua, Belgia...
          Jerez-Texas a pătruns profund în inima muzicii flamenco, graţie şi identităţii muzicale a lui Ricardo Esteve, pe care acesta din urmă a studiat-o din frageda tinereţe. După multe confruntări, el şi-a dezvoltat un stil foarte personal, în care se intersectează diverse influenţe: pop, folk, jazz, muzica clasică, muzica braziliană şi africană, acum toate făcând parte din repertoriul său.
        Violoncelistul francez Matthieu Saglio uneşte factori puţin probabili: o abilitate incontestabilă de la educaţia sa clasica, pentru a extrage toate formele de sonorităţi posibile dintr-un instrument, şi  metodele care nu au limitele nici stilistice, nici geografice .... "(El Pais, 04/10/09)
     Matthieu este unul dintre cei artişti, care a introdus violoncelul în flamenco.
Scopul său este să facă violoncelul un instrument solo în compoziţiile flamenco.
“În loc să ştiu cum să cânt la zece instrumente diferite, mai bine e să ştiu cum să cânt la violoncel în zece metode diferite”, explică el.
Dintr-o formare clasică (medalie de aur la Conservatorul Naţional de la Rennes, Franţa, unde a studiat din 1984 până în 1995), Matthieu, în 1996, a fost prezentat lumii jazz-ului şi improvizaţiei. În 2002,
s-a mutat la Valencia, unde s-a dedicat muzicii profesioniste participând la diverse evenimente muzicale.
      Creaţia muzicală a trupei Jerez-Texas depinde, nu în cele din urmă, şi de atribuţia iscusită a lui Jesus Gimeno. Plin de noutate şi vioiciune, Jesus Gimeno abordează inteligent diverse stiluri, mixând ritmuri subtile şi îndrăzneţe cu melodiile partenerilor săi. În prezent, Jesus Gimeno este cel mai solicitat toboşar de pe scena Valenciei, cântând cu multe trupe muzicale şi în cadrul multor emisiuni televizate.

 

Nik Bartsch's RONIN
(Elveţia)

 

Nik Bartsch – pian
Sha – clarnet, alto sax

Ronin este un samurai liber, care nu se supune nimănui decât codexului de onoare.
Nik Bartsch - pianist, filosof şi liderul ideologic al grupului, este acela care a ales numele grupului, format în 2001, numit fenomen al scenei europene.
Muzica Ronin cuprinde elemente de jazz, clasică, funk, ambient şi muzică rituală japoneză. Sinteza exotică a diferitelor genuri, unite de credo-ul artistic - ascetism şi extaz  - constituie textura organică a muzicii lui Ronin, marcând şi un stil nou de jazz cameral, creat de Nik Bartsch - RITUAL GROOVE MUSIC. În muzica Ronin, pe care liderul formaţiei a numit-o “zen-funk”, muzicienii, folosind diverse instrumente, urmează aceleaşi viziuni estetice, creând un efect maxim prin mijloace minime. Principiul artistic al lui Nik Bartsch este evident nu numai în muzica sa, dar şi în titlurile compoziţiilor. Toate sunt numite Moduli (numai numărul de ordine este schimbat), venind să confirme ideea muzicii pure.
Extazul prin ascetism este conţinutul fiecărei compoziţii. El vorbeşte despre mariajul emoţiilor şi al intelectului în muzica sa... . Wall Street Journal (USA)
Nik Bartsch a absolvit şcoala muzicală din Zurich în anul 1997. În 1989-2001 studiază filosofia, lingvistica şi muzicologia la universitatea din Zurich. În 2003-2004 are un sejur în Japonia.
Este pianist, compozitor şi profesor de Estetică Practică la şcoala muzicală din Zurich / Winterthu. Din 1999, este deţinătorul a numeroase premii, inclusiv al premiului pentru prioritate în jazz, acordat în 2006 de către Consiliul Suedez al Artelor. Printre profesorii lui Sha se numără Don Li, Nik Bartsch, Sujay Bobade, Banz Oester şi profesori de la şcoala de jazz din Lucerna. Sha este de asemenea membru al Mik Keusen’s 'Blau' - liderul şi compozitorul propriei formaţii “Banryu”.

FuturEthno
(Polonia)

Roman Bardun - pian
Mr.Krime - dj
Filip Szymaniak - vioara
Lukasz Owczynnikow - bas
Dominik Jaske - tobe

FuturEthno – este jazz îmbogăţit cu motive folclorice, descris prin muzică electronică.

Membrii trupei "FuturEthno" unesc experienţa şi talentul, căutând consens artistic, care optează pentru întâietate în diferite epoci, culturi şi mentalităţi. "Originea muzicală" a membrilor: muzică academică, jazz, muzică electronică – plus un retuş special al sunetului.  ”Combinând cu termenul etno conceptul de futurism ca şi curent avangardist într-o artă (arta oraşului, a maşinilor şi mulţimii), băieţii din Futurethno încearcă să ne arate ce este asta - folclor al homo urbanus  - locuitori ai oraşului modern…".*  Ideea principală este de a transmite spiritul cântecului folcloric, simplitatea şi melodicitatea cântecului prin intermediul limbajului modern al jazz-ului. Trupa este formată din muzicieni tineri din Polonia şi Ukraina: Profesorii lui Roman Bardun au fost renumiţi jazzmani polonezi, precum Joachim Mensel, Wojciech Groborz, Piotr Wylezol, Andrzej jagodzinski. În 2010 a fost participantul Programului de Burse al Ministerului de Cultură Polonez «GAUDE POLONIA» sub conducerea lui Michal Tokaj. După mai multe cursuri din cadrul ISJA (International Summer Jazz Academy) la care a participat, Roman îşi alege direcţia sa muzicală colaborând cu muzicieni polonezi.
        Mr.Krime este unul din cei mai vestiţi DJ, muzicieni şi producători din Polonia. Tot în Polonia, el a iniţiat aşa numitul curent turntabolizm. Mr.Krime a cooperat cu reprezentanţi remarcabili ai jazz-ului polonez aşa cum sunt Slavek Jaskulke, Joachim Mensel, Jaroslav Smietana, Krzysztof Dziedzic, Piotr Wylezal, AGA Zaryan, Jerzy Malek, Karim Martusewicz, Yorhos Skolias.
Filip Szymaniak a absolvit Academia Muzicală Frederic Chopin din Varşovia. A cântat în Warsaw Symphony Orchestra Sonata, Szczecin Opera Na Zamku, Lomczynska Chamber Orchestra, Alfred House Tango Orchestra, New Chamber Orchestra şi lucrează, timp de mai mulţi ani, pentru studiourile de înregistrare Jazzboy Records Sony şi BMG Music Poland.
Lukasz Owczynnikow este un muzician cu multe realizări în sfera muzicii clasice. A câştigat premii la competiţii de muzică clasică din Varşovia, Lodz, Wroclaw. A concertat cu Sinfonia Iuventus Orchestra, Sound Forum of Central Europe, sub bagheta renumiţilor dirijori Jacek Kasprzyk, Krzysztof Penderecki, Gabriel Chmura, Christoph Altstaedt, Ruben Silva. A participat la festivaluri de muzică contemporană şi improvizată precum Warsaw Autumn, Ad Libitum, de asemenea cântă solo la Lodz Opera House, Piksel Gallery din Varşovia, Gaudeamus Festival din Utrecht.
Dominik Jaske studiază la facultatea de jazz F. Chopin Contemporary Music High School din Varşovia. În ciuda faptului că este foarte tânăr el a reuşit să capete experienţă în multe domenii ale muzicii – ca Jazz-ul, Gospel, RnB, Fusion, Funk. Dominik a colaborat cu artişti ai scenei poloneze şi internaţionale aşa cum este Wayne Ellington, Elaine Simpson, Brian Fentress, Grzegorz Piotrowski, Marcin Pendowski, Mateusz Krutwurst, Nick Sinckler ...

 

Magnus Lindgren Batucada Quartet
(Suedia)

Magnus Lindgren - saxofon tenor, flaut, clarinet
Robert Ikiz – percuţie
Magnum Coltrane Price - bas, vocal
Erik Soderlind - chitara.

Magnus Lindgren este în prezent un compozitor competent şi un muzician cu renume mondial, datorită activităţii sale concertistice intense şi a unui şir de premii: Premiul "Jazz In Sweden" (1999), câştigător Grammy pentru albumul "Paradise open" (2001), câştigătorul "Golden Disc" Cel Mai Bun Album de Jazz al Anului (2001), câştigător al Swedish Radio Poll al Anului (2001).
Începe Royal Music University la vârsta de 17 ani
Deja în 1993 cântă cu Herbie Hancock (o adevărată icoană a muzicii contemporane).
În 1994 creează propriul septet de jazz.
În 1995 la Stockholm Jazz Orchestra cântă împreună cu Bob Mintzer, Maria Schneider, Jim Mcneely.
În 2000 a fost nominalizat la premiul Grammy pentru albumul de debut "Way out", susţine un concert la Carnegie Hall în New York.
În 2002  începe cooperarea cu renumita cântăreaţă de operă Barbara Hendricks.
În 2003 compune şi cântă muzică pentru Nobel Price Banchet, difuzat direct în mai multe ţări din toată lumea.
În 2006 cântă împreună cu jazz quartetul său la Montreux jazz festival.
În 2009 ultimul lui album 'Batucada Jazz' a fost desemnat la Grammy în Suedia.

 

MOLDOVA CALLS PROJECT
(Olanda, Germania, Moldova, SUA)
 



Mark Alban Lotz - bansuri - Piccolo, C-, alto-, bas-, contrabas                           flaute, flaute Indiene,
Paul Pallesen - chitara, banjo, bouzouki,  

Anatol  Stefaneţ - viola,
Dorel Burlacu – pian digital,
Alexandru Arcuş - flaut, kaval, saxofon,
Gary Tverdohleb - tobe, percuţie, xylofon,
Gheorghe Postoronca - chitara bas

+ Jodi Gilbert - vocal

       Proiectul Moldova Calls a început în 2009 ca o intersectare a patru modernişti cu spiritul liber pentru o încântătoare şi creativă viziune feerică asupra Folclorului de Azi! Anatol Stefaneţ şi Gary Tverdohleb personalizarea "muzicii noi" a spaţiului Moldovei, Mark Alban Lotz şi Paul Pallesen care sunt bine cunoscuţi  ca creatorii renumitului "New Dutch Sound"  -  cu toţii au început o conlucrare intensivă, fiind reuniţi sub conceptul denumit “Estul întâlneşte Vestul”, creând în acest mod un fel de “pod” între viaţa culturală a Chişinăului şi Amsterdamului. Nu în cele din urmă proiectul respectiv a unit oameni care împărtăşesc aceleaşi viziuni şi valori spirituale, inclusiv şi elemente aparent incompatibile – diverse culturi fundamentate pe energia tradiţiilor naţionale, un calm Flamand, spontanietatea emoţională şi poliritmia Balkanică.

        Anatol Stefaneţ şi Gary Tverdohleb, Mark Alban Lotz şi Paul Pallesen au început o colaborare mobilă, prezentând proiectul în cadrul unui turneu de succes prin opt oraşe ale Olandei. Presa scria: Bach, cu un “drive” Balcanic. Dialog captivant între muzicieni din Moldova şi Olanda. Folclor nou la nivel mondial, exprimat pe margine de tradiţie şi experiment.” (Volkskrant, octombrie 2010)  
   
        În cadrul acestui festival, proiectul respectiv va fi prezentat într-o componenţă mai amplă.

         Mark Alban Lotz s-a născut în Germania, a crescut în Germania, Thailanda, Uganda. A studiat Etnologie şi Muzicologie la Universitatea din Berlin, flaut şi jazz la Conservatorul din Hilversum, muzica clasică la "Amsterdam Scoala de Arte". În New York şi California frecventează cursuri private predate de profesorii - James Newton, Tabakin Lew, Mclntyre Ken, Legile Hubert, Kujala Steve, Dave Valentin, Eskelin Ellery şi Bobby Watson. Frecventează şi cursurile sponsorizate de "Prins Bernhard Fonds" şi 'Fonds voor de Podiumkunsten'.
        Mark Lotz este mai mult decât o voce mare pe scena jazz-ului european. E poziţionat pe „prima linie” a jazz-ului clasic şi World Music şi, evident, e un prilej de bucurie pentru el! Mark Lotz face parte din generaţia nouă a muzicienilor europeni de jazz. Este apreciat la nivel internaţional datorită realizărilor sale în domeniul folclorului afro-cubanez religios - "Muzica Whisper"  şi "Pygmee-Bop".
          Muzica lui Mark crează o punte de legătură între jazz şi muzica contemporană, depăşind în acelaşi timp şi graniţele diferitor tradiţii etnice. În calitate de lider, a înregistrat 12 CD-uri. A cântat şi a înregistrat albume cu muzicieni de jazz şi de World Music din toate colţurile lumii. A colaborat cu trupe de dans şi teatru. A compus muzică pentru filme, concertând totodată în SUA, Canada, Cuba, Surinam, Turcia şi în toată Europa.
 All About Jazz Published: July 30, 2009


       Paul Pallesen este deja de mai mulţi ani un muzician activ pe scena olandeză a jazz-ului şi improvizaţiei. Compune muzică pentru Bite The Gnatze, concomitent activează în cadrul a mai multor trupe şi alături de muzicieni precum Joost Buis, Fuhler Cor, Wilbert Joode de, Martin van Duynhoven, Vatcher Michael, Blonk Jaap şi mulţi alţii. Susţine concerte împreună cu formaţia scoţian – olandeză Drones, cu faimoasa grupă Astronotes, se implică şi-n proiectele lui Augusto Forti - The Gravitones and Strings, and Sounding Brass. Paul Pallesen a lucrat de asemenea cu companii de teatru precum Suver Nuver cu mim grup Daders şi a cântat în electro-acoustic trio Tone Dailing cu Jorrit Dijkstra şi Steve Heather.
 

  Jodi Gilbert - Vocalista, profesor al maestriei interpretative.
Bacalaureat al Renaisssance Theater din Universitatea Berkli - California.
A absolvit progamul de dans şi coregrafie de la Universitatea din Los Angeles.
Jodi Gilbert, născută în California, a început să studieze dansul la vârsta de patru ani şi a studiat baletul clasic, modern, (graham, Horton, contact  improvizaţie, limon) în California şi New York la Alvin Ailey OA School;  a studiat vocalul în New York şi Amsterdam cu John Devers, Lovetri Jeannette şi Klekamp Ronald şi Commedia dell'arte, teatru şi improvizaţie cu Carlo Mazzone-Clementi.

Jodi a colaborat cu Meredith Monk, Elizabeth Swados, Orkater, Het Nationale Toneel, Dell Arte Players Co, Jenn Benn Yakov, şi a cântat cu The Schismatics, Han Buhrs, ICP orchestra, Paul Termos, Maude Sauer, Available Jelly, Michael Moore, Wilbert de Joode, The Voice is The Matter, Rasp/Hasp, Spoon3.
A cântat la festivalurile Rive de Gier Jazz (F), MIMIFestival (F), Jazzhausfestival Köln(D), Moore and More Festival Bremen (D), Groningen Jazz marathon, Jazz fietstour, Bimhuis Greatest Hits festivals, Ulrichsberg Kaleidophon (A), NYC Jazz Festival (Knitting Factory), du Maurier Jazz Festival (Toronto and Vancouver, Canada), 18th annual Time Flies Festival, Vancouver, Zaal 100.(NL) Kraakgeluid, (NL) …
Predă la Amsterdamse Hogeschool vd Kunst, CREA, Buitenkunst, Dell Arte School of Physical Theater, Move’n Act din Danemarca, şi are un curs privat de practică vocală în Amsterdam.

 

TIRASPOL

22, 23 septembrie

Ateliere de creaţie